10 tips tegen voedselverspilling

mei 26, 2021

Wereldwijd wordt ongeveer een derde van het voedsel verspild. De bijdrage van de horeca hieraan is groot. Alleen in Nederland gooien restaurants zo’n 51 miljoen kilo per jaar, dat is 14% van het landelijke totaal, in de kliko. 175 horecaondernemers toonden aan dat dit anders kan. Zij namen deel aan de Food Waste Challenge in 2019 en het eindresultaat overtrof de verwachtingen ruimschoots. Gemiddeld verspilden zij 21% (!) minder voedsel. Dit betekent een totale besparing op jaarbasis van:

  • 75.240 kilo voedsel
  • 757.775 in euro’s
  • 150.480 kg aan CO2

Door in actie te komen behaalden zij meer resultaat door minder verspilling. Lees hieronder hun beste tips.

De top 10

1 – Bied ook kleine porties aan
Ruim de helft van de gasten vindt de porties zo groot dat zij (soms) eten laten staan. Met name vrouwen vinden de porties vaak te groot. Bied daarom ook kleine of halve porties aan. Meet wat je verwerkt door gebruik te maken van een weegschaal.

2 – Verklein je kaart
Bij een grote kaart moet je veel producten op voorraad hebben. De kans dat producten de houdbaarheidsdatum passeren is hierdoor groter.

3 – Maak je kaart flexibel
Bied een dagmenu of een menu van de chef aan. De producten met een korte houdbaarheidsdatum kun je hierin verwerken. Breng dit extra onder de aandacht van je gasten.

4 – Maximaal aantal gerechten per bestelling
Hanteer een maximaal aantal gerechten per bestelling. Bij onbeperkt bestellen is de kans groot dat er te veel besteld wordt. Luister goed naar de gasten. Bestellen ze veel, geef dan advies, bijv. halve porties.

5 – Gebruik het 2 vuilnisbakken systeem
Monitor wat je weggooit. Dit kan eenvoudig door 2 vuilnisbakken neer te zetten. De groene voor eetbare producten en de grijze voor restproducten. Zo krijgt al je personeel inzicht in de verspilling.

6 – Gebruik de restproducten
Kijk of je restproducten kunt verwerken in gerechten of zoek alternatieven. Maak bijvoorbeeld van overgebleven brood een broodpudding die je bij de koffie kunt serveren. Maak jam van appelschillen. Of fermenteer overgebleven groenten. Kun je er niets mee? Composteer het dan.

7 – Bied actief een foodybag aan
74% van de gasten vindt dat er een foodybag moet worden aangeboden als er eten over blijft. Toch durven veel gasten er niet zelf om te vragen. Laat duidelijk zien dat jouw restaurant iets doet tegen voedselverspilling. Vermeld het op je menukaart en vraag bij Natuur & Milieu om een gratis raamsticker.

8 – Uitverkocht mag
Durf ook te zeggen dat iets op is. We zijn helaas uitverkocht. We gebruiken namelijk kakelverse producten en die zijn soms op.

9 – Maak een goede planning
Pas je inkoop aan op de piekmomenten. Is het in het weekend drukker en wordt er dan minder salade gegeten? Pas je inkoop dan hierop aan.

10 – Betrek iedereen
Informeer je personeel over manieren om voedselverspilling tegen te gaan. Geef de keuken inzage in het aantal verwachte gasten zodat ze weten hoeveel ze moeten voorbereiden. Laat je personeel meedenken en beloon hen voor het doorvoeren van verbeteringen.

 

Het is gewoon gaaf om het met zijn allen te doen.

Brownies&downieS – deelnemer Food Waste Challenge

Wil je ook meedoen aan de Food Waste Challenge? Schrijf je nu in voor de volgende Food Waste Challenge.

Bronnen: Natuur en Milieu, Rabobank

Gerelateerde blogs

Minder plastic

Minder plastic

Plastic afval is een groot probleem. Het vergaat bijna niet en zelfs na jaren verwering blijven...