Afval

In restaurants wordt jaarlijks 51 miljoen kilo aan voedsel weggegooid als gevolg van bederf, overproductie en te grote porties. Steeds meer consumenten laten maaltijden bezorgen, vaak verpakt in plastic. Op veel terrassen wordt wegwerp plastic gebruikt, wat vaak in gracht of zee belandt. Kortom afval is een enorm probleem. Ook de consument is zich hier bewust van en stelt steeds meer eisen. Hoe kun je hier op inspelen als horecaondernemer? Lees hieronder onze tips.

Laat je inspireren

Het is even wennen om je afvalstromen anders aan te leveren. Maar ik zou nu niet anders meer willen! En door ons plasticvrije terras hebben we ook veel minder afval.

Bob Meijer, Brasserie Groep Leiden

Zero emissie met elektrische bakfiets

Vaak komen er onnodig veel vrachtwagens dag in dag uit halflege containers ophalen. Heel vervelend, vooral in een drukke binnenstad zoals Leiden. Dit is niet efficiënt, en zeker niet goed voor het milieu. Daarom startte Duurzame Horeca Nederland samen met de gemeente Leiden en InzamelHelden een project om te kijken of dit beter kon. De deelnemende ondernemers kunnen dagelijks via een app aangeven dat er afval (waardestromen) opgehaald kan worden. Lees hier meer over de impact van dit project >

Wil je weten of dit ook in jouw stad mogelijk is? Neem dan contact met ons op: info@duurzamehorecanederland.nl.

Kozijnen
Hoe voorkom ik voedselverspilling?

Wist u dat een gemiddeld restaurant 25 tot 35% van de ingekochte producten ongebruikt weggooit?En dat hiervan ongeveer 70% zelfs nooit de keuken verlaat? Download hier ons e-book met tips tegen verspilling, van inkoop tot reiniging >

Kozijnen
Gebruik de energie uit je afval

Circ levert BioTransformers, deze zetten afval om in bruikbare energie als duurzaam BioGas en vruchtbaar BioWater. Een van hun klanten is Papendal, zij gebruiken de energie uit de Transformer voor het verwarmen van gebouwen en voor koken. Lees meer >

Kozijnen
Maak je terras plasticvrij

Plastic afval is een groot probleem. Het vergaat bijna niet en zelfs na jaren verwering blijven minuscule deeltjes bestaan. De kans dat lichtgewicht zwerfafval in het water belandt is bovendien aanzienlijk. Lees welke eenvoudige aanpassingen je kunt maken >

Duurzaamheidsscan

Met deze korte scan weet je direct waar je staat op de duurzaamheidsladder. Ontdek op welke onderdelen je nog (verder) kunt verduurzamen. Is jouw eindscore groen? Dan ben je al heel goed bezig! Ben je nog niet zo ver dan helpen wij je graag met de volgende stappen naar een duurzamer restaurant.

Mobiele scan