Bakfiets redt grondstoffen

feb 18, 2020

Tekst:  Carien Overdijk

Eindelijk is het zover. Onze plannen voor reductie, scheiding en schone afvoer van grondstoffen uit Leidse centrumbedrijven komen tot leven. Vanaf 1 maart haalt het bedrijf InzamelHelden dagelijks aparte afvalstromen op bij horeca en winkels in de binnenstad. Dat gebeurt met een grote elektrische bakfiets: geruisloos en emissievrij. Hierdoor gaan we in Leiden grondstoffen redden voor hergebruik, zullen bedrijven minder afval produceren en verdwijnen geleidelijk de afvalcontainers en dieselwagens uit de openbare ruimte.

Voedselresten

De emissievrije inzameling van bedrijfsafval is een pilotproject van onze stichting. Al in 2016 ontdekten we dat Leidse centrumrestaurants nauwelijks aan afvalscheiding doen. Dagelijks belanden daardoor tientallen kilo’s voedselresten, plastic verpakkingen, drankpakken, aluminiumfolie en andere waardevolle stoffen in het restafval, en vandaaruit in de verbrandingsoven. Voor de meeste centrumbedrijven is afvalscheiding moeilijk. Ruimtegebrek, routing in de keuken en de snelle ‘debras’ (borden vol rommel leegvegen) zijn struikelblokken. En elke aparte afvalcontainer die je als ondernemer laat plaatsen, kost ook nog extra geld en ruimte!

Collectief

Dat kan anders, dachten wij. Laten we het collectief aanpakken en het ondernemers zo makkelijk mogelijk maken. Laten we mikken op collectieve dagelijkse inzameling van aparte grondstoffen, emissievrij en kostenneutraal voor de restaurants. Ongesubsidieerd, zodat de markt het kan uitvoeren en deze vorm van inzamelen langdurig in stand kan blijven.

Boot

In 2018 koos wethouder Yvonne van Delft (circulaire economie) ervoor, dit plan te steunen. We kregen een projectbudget van de gemeente en daarna ook een bijdrage van Centrummanagement. We onderzochten de kans op een afvalboot met gescheiden compartimenten, zoals die in Utrecht vaart. De Leidse wateren zijn voldoende bevaarbaar, maar zo’n boot is een grote investering. Geen enkele marktpartij was daartoe op dat moment bereid. Er waren wel bedrijven die wilden investeren in elektrische wagens, maar dan bleek dagelijkse inzameling van aparte grondstoffen (nog) niet mogelijk.

E-bakfiets

Onze projectleider Roland (zie Team op onze site) heeft vele wegen bewandeld om een goed logistiek marktmodel te vinden, zonder concessies aan onze meervoudige milieudoelstellingen. Zo kwam hij tenslotte uit bij de e-bakfiets van InzamelHelden. We beginnen daardoor wat ‘kleiner’ dan we hadden gewild, maar dit bakfietsmodel biedt geweldige groeikansen. Uiteindelijk zijn alle centrumbedrijven ‘befietsbaar’ zonder teveel verkeersoverlast, zo hebben we becijferd. En winkels in het pilotgebied kunnen ook direct meedoen!

Win-win-win

De centrumondernemers, bewoners én de gemeente hebben hier baat bij. De ondernemers worden zeven dagen per week ‘ontzorgd’ en krijgen hulp bij het scheiden en reduceren van hun afval. Doordat bovendien de tarieven voor restafval in de toekomst zullen stijgen, kunnen zij op hun afvalkosten besparen. Voor inwoners (en bezoekers) van de binnenstad zal de geluids-, verkeers- en uitstootoverlast van inzameling met grote dieselwagens geleidelijk verminderen. Voor de gemeente past het project in het duurzaamheidsbeleid. Wethouder Yvonne van Delft: “Met dit geweldige initiatief gaan we meer hernieuwbare grondstoffen inzamelen op een duurzame manier. We beginnen met een kleine groep ondernemers in de binnenstad en breiden dat steeds verder uit. Zo kunnen op termijn de bedrijfscontainers uit het straatbeeld verdwijnen. Ook maken we met deze elektrische bakfiets een volgende stap met duurzamer vervoer in de binnenstad.”

Depot

In Leiden fietsen de InzamelHelden naar Industrieterrein De Waard. Bij het bedrijf Van Diemen is een depot ingericht, vanwaar de grondstoffen naar een verwerker gaan. Vanaf maart zal aanvankelijk één bakfiets het gecontracteerde volume aan kunnen. Als meer ondernemers aansluiten, komen er geleidelijk bakfietsen bij. We hopen deze aanpak snel te zien groeien!

Bedrijven kunnen zich aanmelden voor deelname. Contactpersoon is Dion Blijlevens van InzamelHelden: 06 – 42237269 of dion@inzamelhelden.nl

Gerelateerde blogs

Minder plastic

Minder plastic

Plastic afval is een groot probleem. Het vergaat bijna niet en zelfs na jaren verwering blijven...