Winterterras zonder klimaatschade

sep 23, 2020

Tekst: Carien Overdijk

Terrassen ook in de winter toestaan? Ja. Hitte de buitenlucht inpompen? Nee. De Leidse gemeenteraad was er onlangs duidelijk over, ze wil niet nóg meer terrasverwarming. Want terrasverwarmers zijn energieslurpers én rechtstreekse klimaatopwarmers. Da’s dubbel schadelijk. En het kan anders.

Hittekanonnen

Verleng je terrasseizoen! Ook vóór de pandemie was deze oproep in horecavakbladen een geliefd thema. De oproep werd steevast aangejaagd door leveranciers van een breed aanbod heaters en warmtelampen. Sinds de invoering van het rookverbod (2008) is de markt voor terrasverwarmers geëxplodeerd. Gemak dient de mens. Dankzij de hittekanonnen op gas of elektriciteit bestellen rokers én niet-rokers hun biertje graag buiten. Ook als de dagen korter worden.

Winterterrassen

Nu we een winter tegemoet gaan met een oplaaiend virus, is het begrijpelijk dat gemeenten overal in Nederland de terrasverruimingen – aanvankelijk geldig tot 1 november – oprekken naar het hele winterseizoen. Binnen is de capaciteit van restaurants en bars sterk afgenomen, en heel wat gasten dúrven niet meer naar binnen.
Ook in Leiden komt het stadsbestuur de ondernemers tegemoet met een verlenging. Gelukkig is dat zónder extra terrasverwarming. Een motie met deze bepaling werd in september aangenomen in de Leidse gemeenteraad.

Hoezo schadelijk?

Met wattages van 1000 tot 2000 leggen heaters een fors beslag op het energieverbruik, en dat is vrijwel altijd fossiele energie. Er zijn nog weinig horecabedrijven met 100% schone stroom. De – in verbruik goedkopere – gasheaters zijn natuurlijk altijd fossiel aangedreven. Bij vuurkorven en buitenhaarden op hout komt er nog uitstoot van fijnstof bij.
Maar ook de weinige bedrijven die al helemaal op wind- of zonne-energie draaien, jagen met terrasverwarming deze schone energie als pure warmte terug de lucht in.

Afbouw nodig, maar wel collectief

Voor de ondernemer zijn de energieverslinders bovendien een kostenpost. Kan het anders? Ja, als je als stad of dorp besluit om geleidelijk de schadelijke vormen uit te bannen. En dan voor álle bedrijven, zodat een “gelijk speelveld” verzekerd blijft en een ondernemer zijn stamgasten niet naar de buren ziet verhuizen.
Twee jaar geleden heeft Duurzaamuiteten al in kaart gebracht welke heaters de meeste klimaatbelasting genereren. Geen rocket-science: warmtekanonnen (gas én elektrisch) zonder detectoren en timers zijn uiteraard het schadelijkst. Maar ook mét sensoren, timers en zelfbediening blijft de klimaatbelasting aanzienlijk. Ons advies voor collectieve afbouw ligt klaar.

Wat kan er wel?

Ondernemers denken hier zelf ook over na. Een zuinige, technische oplossing zijn zwakstroomkussentjes en dekens op accu’s, voor terrasstoelen. Maar niet elk terras leent zich daarvoor, en de investering kan ook een drempel zijn.
Sommige terrashouders willen de komende winter extra beschutting (windschermen, overkappingen) toevoegen. Wij hopen dat lokale overheden dit toestaan, als tijdelijke vergunning in een economische noodsituatie.
En natuurlijk zijn dekentjes een heel welkome service aan de gast. We zien ze overal in Nederland, ook in drukke stadscentra. Laat op alle tafels navul-kaarsen branden. Dat geeft een extra uitstraling van warmte en sfeer.

Help mee, gast!

Ook gasten zullen zich een beetje moeten aanpassen. Heb je een winterafspraak op een onverwarmd terras? Doe lekker dikke sokken en wat extra laagjes aan, dan zit je al gauw goed. Zeker met de kwakkelwinters van nu.

Gerelateerde blogs