Broodje burger in de Vrouwensteeg

mei 11, 2016

Na tien jaar Leiden ben ik naar Amerika verhuisd. Mijn nieuwe thuisbasis, het slaperige stadje New Haven, is ongelooflijk verdeeld. Enerzijds heb je de Yale University, met 26 miljard dollar in de kas een van de rijkste instituten op aarde. Anderzijds heb je de rest van de stad. Dat zijn, even op z’n Leids benoemd, paupers.

Glutenvrije pastasaus

Zo ook de winkels. Ik heb twee supermarkten op loopafstand. Aan de rand van de Yale campus ligt de `Elm City Market`. Alles is daar zowel biologisch als schreeuwend duur. Het personeel bestaat uit zwakkeren uit de samenleving. Dat laatste is handig, want zo kun je in een stad vol zwervers 12$ aan een potje glutenvrije pastasaus besteden, en toch het gevoel hebben dat je sociaal bezig bent. Aan de andere kant, net binnen de ghetto, ligt `Ferraro’s`. Een supermarkt die uit praktische overwegingen uitermate onpraktisch vroeg dicht gaat. Na het donker word je op de parkeerplaats beroofd.

Vegaburger

Ferraro’s bestaat voor meer dan de helft uit vlees. Niet zomaar huis-tuin-en-keuken vlees, maar Vleesch. De kleinste verpakking is een kilo. Kippen worden per twee verkocht. Er ligt een berg varkenshoofden. Ik denk weemoedig terug aan de – bij nader inzien – fantastische selectie nepvlees die je in Nederlandse supermarkten kan kopen. Of die overheerlijke vegaburger die ik vlak voor vertrek bij Mix & Fix in de Vrouwensteeg had gegeten. Die was zowaar lekkerder dan een normale burger.

Meat culture

Geen schijn van kans dat Ferraro’s aan vegaburgers doet. Met grote moeite scharrel ik een vegetarisch maaltje bij elkaar. Maar als ik de bedroevende kwaliteit van de groente zie geef ik toe: dan maar een biefstukje, of twee.

Een paar dagen later zit ik met wat nieuwe vrienden in het enige vegetarische restaurant van de stad. Ik bestel een vegaburger. Eindelijk een vegaburger. Misprijzend kijkt een van mijn tafelgenoten naar mijn bord: ‘A vegetarian burger is still a burger. It’s like, you’re giving in to meat culture.’ En dan, voor het geval ik de implicatie daarvan niet meekreeg: ‘That’s bad.’

Vroeger was alles makkelijker.

Gerelateerde blogs

Eten van dichtbij

Eten van dichtbij

Tekst: Carien Overdijk   Weinig mensen weten hoeveel prachtige ingrediënten er in onze eigen,...