6 manieren om te

Verduurzamen

Wat is duurzaam ondernemen?

Bij duurzaam ondernemen denk je bewust na over de impact van jouw onderneming op de omgeving. Duurzame Horeca Nederland wil de duurzaamheidstransitie in de horeca versnellen en bijdragen aan een betere wereld. Daarom helpen wij horecaondernemers met duurzame oplossingen en praktische tips. Om het overzichtelijk te maken hebben we de belangrijkste thema’s voor de horeca op een rij gezet: voedsel, afval, water, energie, huisvesting en menskracht. Zo zie je snel op welke gebieden je nog verbeteringen door kunt voeren.

Is duurzaam ondernemen duur?

“Geen tijd en geen geld”, dat zijn de belangrijkste argumenten die we horen om niet over dit onderwerp na te denken. En natuurlijk moet je tijd, geld en energie investeren als je nieuwe duurzame oplossingen wilt doorvoeren. Maar deze investeringen betalen zich op termijn zeker terug. Uiteindelijk bespaar je juist geld. Bovendien zijn er ook allerlei subsidies beschikbaar, vergeet niet om hier even naar te vragen!

Waarom zou ik kiezen voor duurzaam ondernemen?

De belangrijkste redenen om te kiezen voor duurzaam ondernemen:

1. Toekomstbestendig
We hebben maar 1 aarde en doorgaan op deze voet is geen optie. Dus zorg ervoor dat je bedrijf toekomstbestendig is.
2. Marketing
Steeds meer consumenten kiezen voor bedrijven met een duurzame bedrijfsdoelstelling. Met name voor de jongere doelgroep is dit een belangrijk keuzecriterium.
3. Medewerkerstevredenheid

Steeds meer mensen geven de voorkeur aan een bedrijf dat duurzaam werkt. Doordat medewerkers zich meer verbonden voelen met de doelstellingen van het bedrijf, stijgt de medewerkerstevredenheid.
4. Risicobeperking
Door te kiezen voor duurzame partners en bedrijfsprocessen, verklein je de risico’s voor je bedrijf. Denk hierbij aan stijgende energieprijzen, negatieve effecten op het milieu, slechte arbeidsomstandigheden e.d.

6 manieren om te verduurzamen

Voedsel

Hoe maak je je menukaart duurzamer? Van lokale, seizoensproducten tot meer aandacht voor groente.  Meer >

Afval

Minder voedselverspilling en waardevolle reststromen. Jouw afval is geld waard. Bekijk hier onze tips >

Energie

Met snelle maatregelen snel kosten besparen. Energiebesparende apparatuur en meer. Lees verder >

Water

Van besparende spoelsystemen tot CO2  besparen door kraanwater te serveren. Lees verder >

Huisvesting

Circulair bouwen, een nieuw (gerecycled) interieur. Laat je inspireren door onze voorbeelden >

Menskracht

Je medewerkers zijn je belangrijkste kapitaal. Benut de voordelen van meer diversiteit. Lees verder >

Duurzaamheidsscan

Met deze korte scan weet je direct waar je staat op de duurzaamheidsladder. Ontdek op welke onderdelen je nog (verder) kunt verduurzamen. Is jouw eindscore groen? Dan ben je al heel goed bezig! Ben je nog niet zo ver dan helpen wij je graag met de volgende stappen naar een duurzamer restaurant.

Mobiele scan