Eten van dichtbij

sep 2, 2018

Tekst:Carien Overdijk

 

Weinig mensen weten hoeveel prachtige ingrediënten er in onze eigen, dichtbevolkte provincie geproduceerd worden. Het veenweidegebied ten oosten van Leiden telt bijvoorbeeld veel melkveehouderijen waar de koeien nog buiten mogen grazen. Relatief kleine familiebedrijven bewerken (een deel van) de melk tot smaakvolle kazen, gezonde zuiveldranken met fruit, Weipoortse boter en traditionele hangop.

akkers en fruitteelt
Wie weleens in dit open gebied wandelt of fietst, zal behalve de grazige weilanden ook de maïs-, uien-, en aardappelakkers wel kennen. Minder bekend is dat Het Groene Hart ook een aantal fruittelers heeft. Zij kweken allerlei appel- en perenrassen, maar ook aardbeien, kersen, frambozen, bessen en pruimen.
In mei en juni komen er uit `onze achtertuin´ bovendien heerlijke asperges. En het hele jaar door komt er van alles van de volle grond. Van wortels, knolletjes, boontjes en bieten tot knapperig bladgroen.
Zuid-Holland telt bovendien twee producenten van veganistische kazen. En dan zijn er ook nog de houdbare, ambachtelijke producten van dichtbij: sappen, jams, chutney’s, groentenspreads, walnootcrème, walnootolie, gedroogd fruit… de lijst is lang!

hier opeten
Het planeetvoordeel van al dit lekkers, als wij het tenminste hier opeten: minder voedselkilometers, minder opslag, minder koeling, minder verpakking. Bovendien grijpen de boeren in onze eigen regio veel minder naar chemische spuitmiddelen, antibiotica en kunstmest dan in de meeste buitenlanden. Ook wanneer zij nog niet gecertificeerd biologisch werken.
Veel van de producten uit onze streek koop je als particulier bij de boer zelf, op boerenmarkten, via een maaltijdbox of groentepakket of bij de winkel Boerengoed in Zoeterwoude.

bestellijsten
Chefkoks zien deze producten echter vrijwel nooit op de bestellijsten van hun horeca-groothandel. Hun leveranciers zijn nog niet ingesteld op kleine aanvoer, wisselende volumes en grillige seizoensinvloeden. En al helemaal niet op (soms) wat hogere prijzen voor meer milieukwaliteit en meer smaak. Helaas heeft de chefkok meestal geen tijd om zelf de boer op te gaan.

patstelling
Onze stichting wil deze patstelling doorbreken. Vorig jaar lieten we chefs met streekproducten en hun producenten kennismaken via een heerlijke viergangenlunch (op de groepsfoto alle aanwezige boeren en voedselbewerkers).
Nu hebben we een subsidie-aanvraag ingediend bij een Europees fonds voor innovaties in de landbouw, om samen met de streekboeren hun milieuvriendelijke producten naar restaurant- en instellingskeukens te loodsen. Er ligt een ambitieus plan aan ten grondslag, opgesteld met hulp van verschillende experts en voedselproducenten.
Nu maar hopen dat we in november 2019 – want zo lang duurt het wel – van start kunnen.

Gerelateerde blogs