Genoeg ge-waste, hier komt de doggybag

apr 10, 2016

Tekst:  Anne Gotink

 

Ruim tienduizend ton voedsel. Zoveel eten veegt het keukenpersoneel in de Nederlandse horeca jaarlijks van onze borden de afvalbak in.

Kan dat nou niet anders? Stichting Natuur & Milieu ontdekte dat meer dan de helft van de restaurantgasten graag het overgebleven eten mee naar huis zou nemen, maar het niet durft te vragen. Een tweede belangrijke reden: mensen weten niet dat hij bestaat, de doggybag. Zo zonde!

In Leiden heeft Grand Café Vlot allang een doggybag. Vooral de buitenlandse studenten van de nabije Webster University vragen erom. Want in landen als Amerika en Australië is een doggybag al jarenlang de normaalste zaak van de wereld.

Foodiebag

Hoog tijd dus om het taboe op restjes-meenemen ook hier te doorbreken. Gelukkig zijn daar nieuwe initiatieven voor. Zo is er sinds 2014 een nieuwe generatie doggybag, de Foodiebag. Een stijlvolle verpakking waarin restjes onopvallend mee naar huis kunnen.

En je hoeft er niet eens om te vragen. Een restaurant met de Foodiebag legt op alle tafels een kaartje met informatie en een lepelclip. Schuif je de lepelclip na je maaltijd over de rand van je bord, dan weet de gastheer dat je de restjes mee wilt nemen. Het eten wordt netjes voor je ingepakt en zonder gedoe aan tafel meegegeven.

Leidse inpakkers

Het gaat de goede kant op. Stichting Natuur & Milieu stelde vast dat er in 2015 meer mensen eten mee naar huis namen dan in 2014. Bijna tweederde van de ondervraagde restaurantbezoekers vond bovendien dat de bediening een doggybag moet aanbieden wanneer er eten overblijft. In 2014 was dat nog maar 55 procent.

Ook in Leiden worden we met zijn allen steeds een stukje bewuster. Vlot pakt je eten voor je in. Zijn er nog meer foodsavers in onze stad?

Gerelateerde blogs

Minder plastic

Minder plastic

Plastic afval is een groot probleem. Het vergaat bijna niet en zelfs na jaren verwering blijven...