Kicken met je eigen bakje

jul 21, 2016

Tekst: Carien Overdijk

 

Ruik je het al? Je nasi rames, babi pangang en saté in het warme, witte plastic? De stevige stapelbakjes en dunne doorschijntasjes lijken onlosmakelijk verbonden met Chinees eten.

gratis
Sinds januari van dit jaar moeten restaurants geld vragen voor de tasjes. Net als winkeliers. Veel Leidse Chinezen doen dat nog niet. De vrees voor boze klanten is groot. ‘Klanten mopperen, dus af en toe geven we de tasjes gratis mee’, bekent de eigenaar van een Chinees restaurant in Leiden.

Wie restjes uit het restaurant mee wil, krijgt de tasjes en bakjes toch óók al gratis, zo redeneert deze ondernemer. Dat mag wél van de wet, omdat dit voedselverspilling tegengaat. Dus geld vragen voor het plastic? ‘De mensen begrijpen het niet’, zegt hij.

Rotterdam
Maar in Rotterdam kan het zomaar wél. Bij Tai Wu, hartje stad. Sinds januari rekenen ze daar tien cent voor een tasje en twintig cent voor een bakje om restjes mee te geven. Da’s dubbel duurzaam. Geen eten onnodig weggooien, én gasten eraan herinneren dat plastic iets kost.

Serveerster Lykien van Tai Wu vertelt dat er nog niemand is geflipt. ‘De mensen begrijpen het wel. We vragen altijd vóórdat we de rekening opmaken of iemand nog iets wil meenemen. Dan vertellen we meteen wat het kost. Sommige mensen zeggen dan: doe alles maar in één bakje. Of: laat het tasje maar zitten.’

winst
Ieder tasje of bakje minder is winst voor het milieu. De polypropyleen bakjes zijn weliswaar recyclebaar, maar de meeste mensen leveren hun plastic nog niet apart in. Dus belandt al dat kunststof nog gewoon bij het restafval, dat met (te)veel milieubelasting verbrand wordt.

Maar ook als je de bakjes thuis nog hergebruikt (aanbevolen!) en daarna in een plastic-container dumpt, produceren ze nog onnodig veel CO2. Want recyclen kost ook weer energie.

eigen bakje eerst
De Vereniging van Chinese Horeca Ondernemers vindt dat de plastic doosjes onvermijdelijk zijn. ‘Want wie uit eten gaat, zal niet snel eigen materiaal meenemen.’

Stadgenoten, let’s prove them wrong! Laat je inspireren door het verpakkingsvrije winkeltje in de oude V&D (een pop-up, nog tot eind augustus). Neem voor de gein je eigen bakje mee naar de Chinees, de Thai of een ander restaurant waar de porties te groot zijn. Geniet van de verbazing bij de bediening en van de welverdiende kick. Goed bezig!

Gerelateerde blogs

Minder plastic

Minder plastic

Plastic afval is een groot probleem. Het vergaat bijna niet en zelfs na jaren verwering blijven...