Leids kraanwater, lekker cool!

feb 26, 2017

Tekst: Carien Overdijk

 

Kraanwater: ‘Hee, ga je me nog bestellen?’

Klant: ‘Mwah, ik durf niet zo goed. Vind het een beetje een armoedebod.’

Kraanwater: ‘Hoezo dan? Leids kraanwater is heerlijk en voldoet aan hogere kwaliteitsnormen dan flesjeswater!’

Klant: ‘Je gaat in een restaurant toch ook niet uit een broodtrommeltje zitten eten? Ze verdienen er niks aan!’

Kraanwater: ‘Laat dat maar aan de ondernemer over. Die kan geld voor mij vragen. Bij de duurste Nederlandse restaurants kost ik in een karaf wel 6 euro!’

Klant: ‘Belachelijk! Doe mij voor dat geld dan minstens een literfles Sourcy.’

Kraanwater: ‘Die is goed! Sourcy tapt toevallig uit dezelfde bron als mijn waterleidingbedrijf, wist je dat? En productie en transport van flesjeswater geeft intussen wel 300 keer zoveel co₂-uitstoot als ik.’

Klant: ‘Okee, dan kies ik écht mineraalwater. Een Spa’tje, uit de Belgische Ardennen.’

Kraanwater: ‘Een litertje Spa kost wel 3 liter zoet water om te produceren hè! Daar komt nog de brandstof bij voor productie, bottelen en transport. Enne, ik ben trouwens meestal gratis hoor. Service van de zaak, ze verrekenen het met de andere bestellingen.’

Klant: ‘Terwijl ze jou moeten inschenken, brengen en je glas weer afwassen?’

Kraanwater: ‘Ja, van mij mag er best een eurootje op de rekening. Zeker als ik in een mooie literkaraf op tafel sta te schitteren. Dat ben ik jou toch wel waard?’

Klant: ‘Hm, misschien. Als ik voor jou betaal, is het in ieder geval minder gênant om je te bestellen.’

Kraanwater: ‘Is het nooit! Leg gewoon uit dat het je om het milieu gaat.’

Klant: ‘Zijn er ook Leidse zaken waar ik die moeite niet hoef te doen?

Kraanwater: ‘Yes! Die bieden mij spontaan aan! Zoals bijvoorbeeld Logica of Catootje aan de Markt. En ken je Lot en de Walvis? Die hebben elke dag 3 smaken in hun gratis kraanwaterbuffet. Ze doen er bijvoorbeeld fruit, citroengras of munt in. Ik voel me er zó lekker bij!’

Gerelateerde blogs