Minder plastic

jun 15, 2021

Plastic afval is een groot probleem. Het vergaat bijna niet en zelfs na jaren verwering blijven minuscule deeltjes bestaan. Lees hieronder wat je als horecaondernemer kunt doen en aan welke richtlijnen je je dient te houden.

Doe mee met de actie plasticvrij terras
Nederland is een waterrijk land met veel terrassen aan grachten, meren en aan de kust. De kans dat lichtgewicht zwerfafval in het water belandt is aanzienlijk. Het is daarom belangrijk dat we stoppen met het gebruik van wegwerpplastic buiten, het waait immers zo weg. Je kunt natuurlijk nog een stap verder gaan en al je voorverpakte spullen nog eens kritisch onder de loep nemen. Dus denk bijvoorbeeld niet alleen aan in plastic verpakte koekjes en snoepjes maar ook aan het vervangen van papieren suikerzakjes door een suikerpot.

Plasticvrij Terras is een beweging waar alle horecazaken met een terras zich bij aan kunnen sluiten. Je kunt meedoen door al het wegwerpplastic van het terras te weren en dit kenbaar te maken. Dit kan door een zelfverklaring te downloaden, ondertekenen en deze zichtbaar op te hangen je zaak. Je wordt niet gecontroleerd door een officiële instantie. De beweging is gebaseerd op het vertrouwen dat de horecazaken die meedoen aan Plasticvrij Terras dit doen uit de overtuiging geen wegwerpplastic meer te willen gebruiken. Daarnaast zal de kritische consument automatisch meekijken of het terras ook echt plasticvrij is. Aanmelden kan bij plasticvrijterras.com.

Wil je weten hoe je een plasticvrij terras kunt realiseren? Download dan hier alle tips van plasticvrij terras

** laat de verpakking weg **

 ** vervang wegwerp door herbruikbaar **

 ** vervang plastic door afbreekbaar **

Regels per 3 juli 2021

Verbod op wegwerpplastic
Met ingang van 3 juli 2021 gaat het Europese verbod op wegwerpplastic in (de Europese Single-Use Plastic richtlijn). Kunststofproducten voor eenmalig gebruik, zoals kunststof rietjes en bekers van EPS schuim komen vanaf dan niet meer op de markt.

Na 2021 komen daar maatregelen bij. Zo moeten producenten gaan meebetalen aan het inzamelen van afval en het opruimen van zwerfafval en komen voorgeschreven markeringen over plastic op verpakkingen. De maatregelen verschillen per kunststofproduct.

Koninklijke Horeca Nederland heeft een handige infographic gemaakt wat wel en niet mag met de Single Use Plastics richtlijn. Download hier het overzicht over wegwerpplastic voor de horeca

Gescheiden afvalinzameling
Niet al het plastic kun je uitbannen. Plastic kan in principe goed worden gerecycled, zorg er dan wel voor dat je het plastic apart aanlevert. In Europa kan alleen plastic worden gerecycled dat goed gesorteerd is. Inzamelen bij het PMD afval is in dit geval de beste keuze. Na inzameling wordt het plastic schoongemaakt, gesorteerd en omgesmolten tot korrels. Van de korrels worden nieuwe producten gemaakt, zoals bijvoorbeeld verpakkingen. Heb je nog vragen over hoe je het beste je afval kunt aanleveren? Vraag bij je afvalverwerkingsbedrijf om meer informatie.

 

Welk plastic mag in de PMD zak?

  • Plastic bekers van yoghurt, slagroom, kwark. Haal wel het aluminium dekseltje eraf en doe dit er los bij.
  • Plastic bakjes van fruit, salade of vlees (geen piepschuim).
  • Verpakkingen van hard plastic (blisters).
  • Plastic flessen.
  • Plastic om groente, brood, rollen wc-papier, doosjes thee, sigaretten, bloemen enzovoort (ook: cellofaan).
  • Plastic tassen.
  • Plasticfolie met een metaallaagje, zoals chipszakken of koffiepakken, mogen in de plasticinzameling, maar bij het restafval kan ook.
  • Verpakkingen van chemische middelen (lege verfemmers, lege flessen van terpentine of gootsteenontstopper).

Een plastic verpakking die je gescheiden inlevert moet leeg zijn. Afwassen of omspoelen is niet nodig. Dit gebeurt in de recyclingfabriek.

bron: Milieucentraal

Gerelateerde blogs