(Plantaardig) aanbod creëert vraag

mrt 30, 2018

Tekst: Jeroen Schrama 

 

De laatste paar weken sta ik regelmatig met mijn skateboard op het schoolplein van mijn kids, in de hoop dat ze het leuk gaan vinden en daardoor vaker buiten willen spelen. Op borrels geldt hetzelfde principe. Pas als er een schaal snacks langskomt, begint mijn
maag te knorren. De basis van zo’n schaal was en is meestal de bitterbal. De kreet `ha lekker, een bitterbal´ onderbreekt dan ook menig gesprek.

Lekker en lokaal

Toch weet ik uit ervaring dat het niet veel uitmaakt wat er op zo’n schaal ligt, als het maar lekker is. Zo was er twee jaar geleden de vegetarische bitterbal, gemaakt van op Leidse koffiedik gekweekte oesterzwammen, die bij verschillende borrels opdook. Deze bitterbal werd verzonnen door de heren van de start-up Leidse Grond. Hij was niet alleen lekker en lokaal, maar ook plantaardig. Ik heb bij die borrels niemand gehoord die de `oude´ bitterbal miste!

Leidse Grond is helaas ter ziele gegaan, maar inmiddels is er wél een rijk assortiment plantaardige en vegetarische bitterballen en kroketten op de markt gekomen. Je kunt ze uitproberen bij Karel’s Biofriet aan de Hogewoerd of bij de Vegetarische Snackbar tegenover station Holland Spoor in Den Haag.

Meer winst met plantaardig voedingspatroon

Het besef dat we bewuster moeten gaan leven is intussen alleen maar sterker geworden. De overstap naar een plantaardig dieet is uit oogpunt van duurzaamheid nog belangrijker dan de overstap naar hernieuwbare energiebronnen. Dat lees je bijvoorbeeld hier: https://nl.wikipedia.org/wiki/Living_Planet_Report Vorige week, tijdens het duurzaamheidsdebat in Scheltema, onderschreven alle Leidse politieke partijen de noodzaak om een plantaardig consumptiepatroon te bevorderen. Ook gaven veel partijen aan dat de gemeente hierin een voorbeeldfunctie heeft.

Gemeente kan leiden

Dus wat let de gemeente om bij haar eigen borrels en evenementen alleen nog maar lekkere, plantaardige snacks te serveren? Zal de (vlees)bitterbal dan echt worden gemist? Of hebben zelfs de grootste bitterbalfans pas na een paar borrels door dat er al enige tijd geen dierlijke bitterballen meer worden geserveerd? En dat die plantaardige hapjes toch eigenlijk ook best prima zijn? Mijn dochter van vier vraagt ondertussen waar mijn skateboard is, als ik hem een keer in de haast vergeet mee te brengen. Lukt het de gemeente om eenzelfde omslag te verwezenlijken? Wij zijn benieuwd.

Oesterzwambitterballen van Haagse Zwam

Gerelateerde blogs

Eten van dichtbij

Eten van dichtbij

Tekst: Carien Overdijk   Weinig mensen weten hoeveel prachtige ingrediënten er in onze eigen,...