Rolcontainers en dikke diesels het centrum uit: ons plan voor bedrijfsafval

feb 9, 2018

Tekst:  Roland Koster

 

Onze binnenstad is fantastisch opgeknapt de laatste jaren, en toeristen weten Leiden steeds beter te vinden. Maar wat doen al die overvolle, soms openstaande rolcontainers nog op straat? Op dinsdagen vind je er ook nog bergen karton naast.

Het is afval van bedrijven, vooral van winkels en horeca. En elke dag wurmen zich grote, lawaaiige dieselvrachtwagens door de smalle straten en stegen om die containers te legen. Ondernemers moeten volgens de wet namelijk zelf hun afvalcontract regelen. In Leiden kunnen ze kiezen uit wel zes concurrerende inzamelaars. Soms rijden die exact achter elkaar aan.

In het centrum komen steeds meer horecabedrijven, en daarmee groeit de overlast van het bedrijfsafval. Want restaurants en café’s pompen er nu eenmaal veel organisch materiaal, plastic, glas en verpakkingskarton doorheen. De horecasector is naar verhouding zelfs de grootste producent van ongesorteerd restafval, blijkt uit cijfers van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland. Dit restafval – vanwege de voedselresten gemiddeld tweemaal zo zwaar als bijvoorbeeld restafval uit kantoren – verdwijnt allemaal in verbrandingsovens. Dat geeft veel extra CO2-uitstoot en bovendien onnodig verlies van waardevolle grondstoffen.

Veel Leidse ondernemers gaat dit ook aan het hart. En ook zij zien liever een opgeruimd en schoon straatbeeld. Maar afvalscheiding op adresniveau is duur, en bovendien hebben veel centrumbedrijven geen ruimte voor meerdere grote containers in hun pand.

Onze stichting heeft hiervoor oplossingen uitgewerkt waar bewoners, bedrijven én het milieu van profiteren. We hebben uitvoerig onderzoek gedaan, zowel bij Leidse restaurants als bij enkele grote afvalverwerkers. En we hebben de innovaties in andere oude binnensteden verkend.

Er ligt nu een projectplan waarmee we niet alleen afvalscheiding mogelijk maken, maar ook een schone, stille inzameling van de gescheiden grondstoffen. De containers verdwijnen dan uit het straatbeeld. Een elektrische boot of wagen met compartimenten haalt dagelijks met behulp van kleine karretjes de gescheiden afvalstromen bij bedrijven op. Achter de voordeur. Zo worden de straten verlost van (openstaande) containers en zwerfafval.

Ons plan berust op nieuwe technologie voor afvalverkleining en – verwerking en op beproefde praktijken in andere historische binnensteden. En het mooie is: alle bedrijven in het centrum kunnen meedoen. Dus ook winkels, musea en andere instellingen.

Een rendabele, driejarige pilot met collectieve elektrische inzameling rondom Nieuwe Rijn, Breestraat en in de Pieterswijk is ons eerste doel. We spreken daarover in februari met alle belanghebbenden.

Samen met gemeente en ondernemers bouwen we aan een schone, toekomstbestendige binnenstad. Wil jij dit ook? Volg dan ons nieuws en like onze posts op Facebook en Twitter. Ben je ondernemer in het centrum en wil je meer informatie? Mail ons op info@duurzaamuiteten.nl

Gerelateerde blogs

Minder plastic

Minder plastic

Plastic afval is een groot probleem. Het vergaat bijna niet en zelfs na jaren verwering blijven...