Ruim 26 ton CO2 bespaard met inzamelproef

feb 11, 2022

Afval inzamelen met elektrische bakfiets is een succes

 

Wethouder Yvonne van Delft ontving op 10 februari de resultaten van de proef voor een nieuw systeem van bedrijfsafvalinzameling in de binnenstad. De gemeente, Koninklijke Horeca Nederland en het Centrummanagement startten op initiatief van Stichting Duurzame Horeca Nederland de proef in maart 2020. ‘Het begin van een concept om afval duurzaam in te zamelen en te ‘verwaarden’ door het te veranderen naar nieuwe grondstoffen’, aldus de gemeente.

Minder vuilniswagens reduceert CO2 uitstoot met 26,5 ton
Het initiatief begon met 6 verschillende ondernemers, inmiddels zijn dit er 60. Door deze flinke opbouw is in de afgelopen twee jaar 2,2 miljoen liter bedrijfsafval ingezameld. Dit staat gelijk aan een besparing van 112 volle vuilniswagens of 26,5 ton Co2. Van Delft zegt dit een fantastisch initiatief te vinden: ‘Het project sluit aan bij de ambitie om de stadsdistributie vanaf 2025 klimaatneutraal te laten zijn’.

Betere luchtkwaliteit en minder geluidsoverlast
InzamelHelden voert dagelijks bedrijfsafval af met grote elektrische bakfietsen. Per maand is dit zo’n 250.000 liter afval wat gelijk staat aan 4.167 vuilniszakken of 1.042 minicontainers. Dat is ook de reden dat het aantal vervuilende vrachtwagens in de binnenstad afneemt. Volgens de gemeente heeft dit veel voordelen: de verkeersveiligheid neemt toe, de luchtkwaliteit verbetert en geluidsoverlast neemt af. Het doel van het pilotproject is om de afvalcontainers uit de openbare ruimte te laten verdwijnen, waardoor de stad schoner en mooier wordt.

Gerelateerde blogs

Minder plastic

Minder plastic

Plastic afval is een groot probleem. Het vergaat bijna niet en zelfs na jaren verwering blijven...