Tips voor een duurzame kaart

nov 25, 2021

Reduceer je voedselafval met deze eenvoudige wijzigingen:

1 – Bied ook kleine porties aan
Ruim de helft van de gasten vindt de porties zo groot dat zij (soms) eten laten staan. Met name vrouwen vinden de porties vaak te groot. Bied daarom gerechten in kleine en grote porties aan zodat gasten zelf kunnen beslissen hoeveel ze willen eten. Dit leidt tot minder voedselafval.

2 – Verklein je kaart
Bij een grote kaart moet je veel producten op voorraad hebben. De kans dat producten de houdbaarheidsdatum passeren is hierdoor groter. Door minder gerechten te serveren vergroot je de kans op verkoop van de ingekochte producten.

3 – Gebruik dezelfde ingrediënten in meerdere gerechten
Door hetzelfde product in meerdere gerechten te verwerken vergroot je de kans op verkoop. En verklein je de kans op verspilling.

4 – Maak je kaart flexibel
Bied een dagmenu of een menu van de chef aan. De producten met een korte houdbaarheidsdatum kun je hierin verwerken. Breng dit extra onder de aandacht van je gasten.

5 – Maximaal aantal gerechten per bestelling
Hanteer een maximaal aantal gerechten per bestelling. Bij onbeperkt bestellen is de kans groot dat er te veel besteld wordt. Luister goed naar de gasten. Bestellen ze veel, geef dan advies, bijv. halve porties.

6 – Serveer bijgerechten alleen op aanvraag
Serveer bijgerechten niet standaard, maar op aanvraag of tegen betaling. Dit stimuleert gasten na te denken of ze het bijgerecht daadwerkelijk willen.

7 – Serveer op kleinere borden 
Serveer gerechten op kleinere borden. Dit creëert de illusie dat er meer eten op ligt, wat leidt tot minder bordafval.

Gerelateerde blogs

Eten van dichtbij

Eten van dichtbij

Tekst: Carien Overdijk   Weinig mensen weten hoeveel prachtige ingrediënten er in onze eigen,...