Toegankelijk voor iedereen?

okt 26, 2021

Je staat er vast niet dagelijks bij stil. Maar kan iedereen jouw restaurant bezoeken? Oftewel hoe toegankelijk is jouw restaurant voor minder-validen? 

Kleine aanpassingen, grote impact

In de praktijk blijkt dat veel restaurants te klein zijn voor rolstoelen, de toegankelijkheid van terrassen te wensen overlaat en menukaarten slecht leesbaar zijn vanwege lettertype of licht. Slechthorenden hebben regelmatig moeite met de belabberde akoestiek. En dat terwijl er sinds 2017 de wettelijke plicht is om rekening te houden met de algemene toegankelijkheid voor minder-validen. Met een aantal kleine aanpassingen kun je het bezoek voor deze groep mensen zoveel prettiger maken: 

  • Publiceer de menukaart op je website zodat slechtzienden de kaart al vooraf kunnen bekijken en eventueel vergroten of met spraakbesturing kunnen laten voorlezen.
  • Vermeld op je site waar de dichtstbijzijnde parkeergelegenheid is voor mensen die slecht ter been zijn.
  • Vermeld bij je contactinformatie, naast het telefoonnummer, ook een e-mail adres zodat doven ook een afspraak kunnen boeken of een vraag kunnen stellen.
  • Voorkom hoogteverschillen van meer dan 2cm in je zaak. En mocht dat niet te vermijden zijn, zorg dan voor een andere oplossing, zoals een wegneembare oprijplaat of een drempelhulp.
  • Een rolstoel heeft een minimale tafel hoogte van 70cm nodig. Gebruik een paar houten blokjes om een tafel te verhogen. Het is maar een kleine moeite!
  • Gebruik akoestische wandpanelen, plafond cilinders of plafondpanelen om de akoestiek te verbeteren.

Gerelateerde blogs