Tonijnsalade: kan het nog?

jun 13, 2019

Tekst:  Pieter Vader

Kun je nu wél of geen tonijn meer eten? Daar past geen simpel ja of nee op. Vroeger liet ik voor de zekerheid alle tonijn links liggen omdat ik dacht dat deze met uitsterven werd bedreigd. Totdat ik bij MSC ging werken, als marketing manager Benelux.
Op uitnodiging van Duurzaamuiteten kan ik er – op persoonlijke titel – nu het volgende over vertellen.

Oceaanleven

Het ware verhaal over tonijn is complex en genuanceerd. Achter de naam tonijn verschuilen zich acht verschillende soorten. Vijf daarvan zijn culinair populair, en daarvan is de blauwvin de meest bedreigde. Die peperdure blauwvin – in Japan de favoriet – is in Nederland nauwelijks te koop. Voor de andere soorten geldt dat er op basis van vangstgebied, vangstmethode en een goede controle op de hele keten (van ‘boot tot bord’) wel tonijn te vangen is zonder deze soorten in gevaar te brengen. En waarvan de vangst het overige oceaanleven ook niet aantast.

Wat MSC doet

De Marine Steward Council (MSC), mijn werkgever dus, is een internationale non- profitorganisatie die ‘de examens’ opstelt voor het duurzaam bevissen van tonijn én voor de hierboven genoemde ketencontrole. Zo kunnen we garanderen dat de tonijn op je bord ook uit een gecertificeerde visserij komt.
Onze ambitie is dat de oceanen weer gaan krioelen van leven en dat de visstand en ook die van schaal- en schelpdieren voor volgende generaties worden veiliggesteld. Het certificeringsprogramma van MSC erkent en beloont duurzame visserijen via het MSC- keurmerk. Zo legt het een duurzame basis onder de markt. Wij werken onder meer samen met de Good Fish Foundation (van de Viswijzer), het WNF en vele andere organisaties. Van de wereldwijde tonijnvangst is nu bijna twintig procent MSC-gecertificeerd. Nog een lange weg te gaan dus.

Supermarkten

De meeste Nederlandse supermarkten hebben MSC-gecertificeerde tonijn in hun assortiment. De ‘goede’ tonijn kun je makkelijk herkennen aan het blauwe MSC-keurmerk op de verpakking. Maar let op: er ligt meestal niet-gecertificeerde tonijn naast. Dus wees scherp op het keurmerk als je thuis een keer tonijn op het menu zet.

Buitenshuis eten

Restaurants bieden zo’n heldere keus helaas nog niet. Verreweg de meeste horecazaken zijn (nog) niet gecertificeerd. De MSC traceerbaarheidsstandaard garandeert namelijk dat vis met het MSC-keurmerk herleid kan worden naar een duurzame, gecertificeerde visserij. MSC- gecertificeerde vis blijft, in de hele keten van oceaan tot bord, continu gescheiden van niet- gecertificeerde vis.
De vermelding ‘skipjacktonijn’ op een menukaart geeft dus geen enkele garantie. Ook niet als de restauranteigenaar je verzekert dat de tonijn MSC-gecertificeerd is, want dat wordt een kwestie van vertrouwen op iemands blauwe ogen. Als gast zou je eigenlijk de inkoopbon moeten zien om het zeker te weten. Daar gaat je leuke lunchafspraak of gezellige avond uit!

Je hebt een keus

Waar je in de supermarkt dus echt kunt ‘stemmen’ met je bewuste aankoop, blijft dat voorlopig nog lastig als je uit eten gaat. Maar je kunt wel iets doen. Zie je ergens tonijn op de kaart staan? Leg dan uit aan de bediening, of liever nog aan de chef of eigenaar, dat jij alleen MSC- gecertificeerde vis eet.

Wil je in Leiden tonijn bestellen zonder nare bijsmaak? Dat kan. Als Leiderdorper ga ik zelf graag naar de Pizzabakkers (Witte Singel) of naar Bagels & Beans (Haarlemmerstraat en Maarsmansteeg). Deze ketens kopen uitsluitend tonijn in met MSC-keurmerk (van het merk FishTales). Ze communiceren dit ook op hun menukaart. Als steeds meer gasten om MSC-gecertificeerde vis vragen, gaan andere restaurants hopelijk ook overstag. De wens van de klant is misschien wel de snelste weg naar duurzaam gevangen tonijn op de kaart.

Gerelateerde blogs

Eten van dichtbij

Eten van dichtbij

Tekst: Carien Overdijk   Weinig mensen weten hoeveel prachtige ingrediënten er in onze eigen,...