Top 10 energiebesparende maatregelen incl. terugverdientijd

jan 2, 2023

Energie besparing in de horeca

Het gemiddelde energieverbruik van een restaurant verschilt aanzienlijk per type restaurant, maar door de bank genomen verbruikt een restaurant circa 220 kWh elektriciteit en 15m3 gas per vierkante meter. Het grootste deel (44%) van de elektriciteit gaat naar keukenapparatuur, 24% naar verlichting en 12% naar koeling).

De horecaondernemer kan, ongeacht of hij eigenaar of huurder van een pand is, een aantal maatregelen vrij gemakkelijk doorvoeren.

De eenvoudigste manier om te besparen op elektriciteit is het vervangen van oude verlichting door LED-lampen. Meestal kan dit door LED-lampen in bestaande armatuur te plaatsen. Een maatregel die snel wordt terugverdiend en die door veel horecaondernemers nog niet is geïmplementeerd. Daarnaast is het plaatsen van tijdschakelaars, detectiesensoren en een energiemonitoringssysteem een goede manier om onnodig stroomverbruik te voorkomen. Ook bij koelen kan nog veel verbeterd worden door het plaatsen van zonwerende folie en een gordijnenstrook. Tenslotte is het van belang verouderde apparatuur te vervangen door energiezuinige apparatuur. Het lijkt erop dat de meeste ondernemers hier zelf reeds aandacht aan besteden.

Veel horecaondernemers zitten in oude, slecht geïsoleerde panden. Door het plaatsen van tochtstrips kan eenvoudig worden voorkomen dat de warmte naar buiten verdwijnt. Dit levert een flinke besparing op qua gasverbruik. Daarnaast is het isoleren van cv-buizen en appendages een quick winomdat de terugverdientijd relatief kort is. Het installeren van een slimme thermometer is een goede manier om onnodig gasverbruik te voorkomen.

Top 10 energiebesparende maatregelen (incl gemiddelde terugverdientijd)

Gerelateerde blogs