Trek in een smeuïg visje zonder bijsmaak?

mei 24, 2016

Tekst:   Jeroen Verbraeken

 

De vraag naar duurzame vis neemt de laatste jaren sterk toe. Vooral supermarkten verkopen steeds meer duurzame soorten. Hartstikke goed! Maar op menukaarten in restaurants zie je eigenlijk maar zelden dat het duurzaam gevangen of gekweekte vis betreft.

Als manager van het programma Goede Vis op de Kaart vertel ik graag hoe we dit gaan verbeteren. Goede Vis op de Kaart wil dat gasten bewust kunnen kiezen voor duurzaam gevangen vis. Met ons programma controleren en helpen we restaurants om zoveel mogelijk vis volgens de Viswijzer in te kopen.

Subsidie

In Leiden hebben we hiervoor extra subsidie van de stichting Duurzame Horeca Leiden en omstreken, die deze site runt. Mede dankzij die steun hebben al negen Leidse zaken ingetekend op deelname aan ons programma. Dat zijn Logica, de la Soul, Scarlatti, Prentenkabinet, In den Doofpot, In den Bierbengel, Dende, Poort van Leyden, en La Diva.

Leiden aan kop

En zo gaat de Leidse horeca al direct aan kop in onze landelijke deelnemerslijst. Van de genoemde deelnemers is Logica volledig gecertificeerd: dit restaurant slaagt er nu al in om alle ‘rode soorten’ uit de Viswijzer te vermijden. De andere deelnemers werken, in overleg met hun leveranciers, naar certificatie toe.

Chefs willen wel

In mijn contacten merk ik we dat veel chefs graag goede vis willen inkopen. Vanuit overtuiging, vakmanschap en de stijgende vraag van gasten. In de praktijk valt het echter allemaal nog niet mee.

Vis is een ingewikkeld product als het gaat om duurzaamheid. Om te beginnen zijn er talloze soorten vis. Er zijn zeer uiteenlopende vangsttechnieken, met meer of minder schade aan het milieu. Er zijn veel herkomstgebieden, met elk hun eigen regelgeving voor beheer. En daarnaast heeft iedere vissoort ook weer zijn eigen biologische kenmerken. Een vis met een trage voortplantingstijd is bijvoorbeeld gevoeliger voor overbevissing.

Viswijzer

De Viswijzer houdt hier allemaal rekening mee, omdat de ecosystemen in zeeën en oceanen weer gezond moeten worden en de biodiversiteit niet verder mag afnemen. In het Goede Vis op de Kaart (GVodK) programma gebruiken we de Viswijzer voor een onafhankelijk oordeel. Wij controleren de inkoopboekhouding van elke deelnemende zaak.

Kies zelf

Restaurants die aan GVodK deelnemen kopen zoveel mogelijk Goede Vis in. Zij investeren hierin tijd en energie en nemen een eventueel hogere inkoopprijs op de koop toe. Zij kiezen voor duurzame kwaliteitsproducten.

Vind jij duurzaam gevangen vis ook belangrijk? Kies dan voor restaurants met Goede Vis op de kaart. Zij verdienen jouw steun. Let op ons logo op deur, website en/of menukaart. Of zoek een eetadres op de site van Goede Vis op de Kaart. Ik wens je goed eten.

Gerelateerde blogs

Eten van dichtbij

Eten van dichtbij

Tekst: Carien Overdijk   Weinig mensen weten hoeveel prachtige ingrediënten er in onze eigen,...