Uitgaanspubliek wil minder Wattjes

apr 11, 2016

Tekst: Carien Overdijk

 

Alle podia pompen er op een concert- of theateravond veel Watt doorheen. Alleen al de theaterspots zijn ware energieverslinders. Op verlichting, verwarming en andere techniek valt daarom veel te besparen in deze sector. Maar de Leidse theaters doen méér. Het publiek wil dit ook. Een goedlopende crowdfundingactie van het kleine theater Ins Blau bewijst het.

Green Key

De Leidse podia zijn goed in duurzame innovatie. De Stadsschouwburg en de Stadsgehoorzaal zijn al een paar jaar gecertificeerd met een Green Key voor hun energie- en waterzuinig management. Poppodium De Nobel heeft groene stroom, volledige thermische isolatie en is aan het verbouwen om véél meer zonnestroom te gaan binnenhalen.

Hun kleine broer, theater Ins Blau aan de Haagweg, is nóg ambitieuzer. Het wil het eerste energieneutrale theater van Nederland worden. De crowdfundingactie hiervoor (kijk op voordekunst.nl) loopt nog tot 17 april. Het geld voor zonnepanelen is al binnen, nu moet er nog een warmte-terugwinningsinstallatie bij. En ja, de gewone theaterspots verbranden tot 2000 Watt per stuk. Dat moet met LED straks 70 procent minder worden.

Opkooppartij

Over de hele linie is Ins Blau bewust bezig. De inrichting is volledig bijeengesprokkeld uit tweedehands en recycled materialen. De theaterstoelen kwamen als opkooppartij binnen. Dat de nummers niet op volgorde staan, geeft niet. Zitplaatsen zijn vrij te kiezen.

In de bar zijn koffie en thee al bio. Het drankenassortiment nog niet, maar een glaasje kraanwater staat altijd klaar. De koffiemelk is van buitenkoeien. Als er een diner-arrangement (met externe keuken) is, dan gaat het overgebleven eten met het personeel mee naar huis. Afval wordt verder gesorteerd in aparte bakken.

Ilja Stroeve van Ins Blau: ‘Wie 500 euro doneert in onze crowdfundingactie, kan bij ons een no-waste diner krijgen na een voorstelling. Als dat aanslaat, doen we het in de toekomst vaker!’

Gerelateerde blogs