Wordt logica nationaal kampioen duurzame horeca?

jul 25, 2016

Tekst: Carien Overdijk

Update oktober 2016:

Restaurant Logica heeft op 19 september 2016 de Falco Eleonoraeprijs gewonnen voor verantwoorde en gezonde voeding.

Deze speciale prijs voor Nederlandse menukaarten is verbonden met de Gaia Green Awards (GGA). In de strijd om deze GGA eindigde Logica bovendien in de landelijke topdrie. Winnaar van de GGA voor restaurants werd Vork en Mes in Hoofddorp. Deze zaak, van chefkok Jonathan Karpathios, werkt onder meer met een eigen onbespoten moestuin en zet veel groenten op het menu.

strijd om duurzaamste restaurant

Restaurant Logica, hartje Leiden, maakte dit jaar dus kans op de titel ‘duurzaamste restaurant van Nederland.’ Naast Logica waren er nog twee finalisten buiten de Leidse regio.

De Gaia Green Award (GGA) is nieuw. De prijs is ingesteld door het adviesbureau Green Leisure, in samenwerking met onder meer Stichting EKO-Keurmerk en Green Key Nederland. Volgens Green Leisure was het aantal aanmeldingen voor de GGA hoog. Logica had dus al een grote ‘horde’ genomen. Op Horecabeurs Gastvrij Rotterdam, 19 september 2016, stond het Leidse restaurant Logica naast Vork en Mes (Hoofddorp) en De Veldkeuken (Utrecht) in de finale.

principes

Eigenaren Bart van Leeuwen en Bianca van Went zijn trots. ‘We hebben dit restaurant drie jaar geleden op eigen kracht opgezet, zonder horeca-ervaring. Onze duurzame principes waren het uitgangspunt.’

Dat was geen makkelijke weg. Een contract met een grote bierbrouwer zat er bijvoorbeeld niet in, omdat zo’n contract allerlei beperkingen oplegt aan de ondernemer.

transportkosten

‘We hebben uitgezocht hoe we alles zo planeetvriendelijk mogelijk kunnen doen’, vertelt Bart. ‘We werken volledig biologisch en vanwege de hoge klimaatbelasting zonder vlees. Maar ook in onze bedrijfsvoering kijken we steeds of het nóg beter kan. Voor ons is het niet voldoende om het afval te scheiden, we willen ook minder afval produceren. Ook groene stroom is niet genoeg. Wij blijven ons inspannen om nóg minder energie te verbruiken. We denken ook na over de transportkosten van onze inkoop, ons waterverbruik. We zijn nooit klaar!’

Zo had Logica al vanaf de start biologisch bier. Toch is het recent op een ander biermerk overgestapt, van een brouwer die nóg duurzamer is.

ook avondeten

Veel mensen – en opvallend veel expats – weten Logica te vinden voor een lekkere biolunch. Minder bekend is dat de zaak ook drie avonden per week een duurzaam diner serveert, met altijd een vegetarisch, een veganistisch en een vismenu.

Gerelateerde blogs