Werken in de horeca: een bijbaan vol leven en gezelligheid

Werken in de horeca: een bijbaan vol leven en gezelligheid

Een horeca bijbaan is populair onder jongeren en studenten die wat geld willen verdienen en tegelijk veel willen meemaken. In cafés, restaurants of hotels werken brengt vaak een goede sfeer met zich mee. Je leert omgaan met allerlei mensen en geen werkdag is hetzelfde. Je hebt meestal flexibele werktijden waardoor deze bijbaan makkelijk te combineren is met school, studie of andere verplichtingen.

Waarom veel jongeren kiezen voor een baan in de horeca

De keuze voor een bijbaan in de horeca komt vaak doordat de omstandigheden goed zijn voor mensen die willen bijverdienen naast hun studie. Horecabedrijven zoeken vaak jonge mensen die vriendelijk en vlot kunnen werken. Het is meestal niet nodig om veel ervaring te hebben voordat je kunt beginnen. Vaak kun je direct aan de slag als ober, barista, barkeeper of in de keuken als afwasser of hulp. Als je later meer ervaring hebt, zijn er doorgroeimogelijkheden naar een leidinggevende rol. Ook vinden veel jongeren het fijn dat je met leuke collega’s werkt en afwisselend werk hebt.

De dagelijkse praktijk van werken in restaurants, cafés en hotels

Elke werkdag in de horeca ziet er anders uit. In een restaurant neem je bestellingen op, serveer je eten en drinken uit en maak je korte gesprekjes met gasten. In een café werk je soms achter de bar en schenk je drankjes in. In een hotel help je vaak gasten met hun vragen en zorg je dat alles netjes is. Het tempo ligt soms hoog, vooral op drukke avonden en in het weekend. Je loopt veel en staat vaak langere tijd achter elkaar. Je hebt contact met veel verschillende mensen, zowel gasten als collega’s. Dit zorgt voor een sociale baan waarin je snel leert om met lastige situaties om te gaan. Soms is er een fooi waardoor het salaris omhoog kan gaan.

Wat je leert van een bijbaan in de horeca

Werken in de horeca is nuttig voor allerlei belangrijke vaardigheden. Je leert onder druk rustig blijven, goed samenwerken en netjes communiceren. Door het contact met gasten leer je omgaan met mensen uit allerlei cultuur en leeftijdsgroepen. Geduldig blijven, netjes reageren op kritiek en je vrienden helpen als het druk is zijn allemaal beter te oefenen in de praktijk dan uit een boek. Ook ontdek je waar je goed in bent, zoals overzicht houden of improviseren als plannen veranderen. Omdat de horeca vaak om het bedienen van andere mensen draait, leer je snel hoe je service geeft op een vrolijke en duidelijke manier.

Flexibiliteit en planning bij werken naast studie of andere afspraken

Een horeca bijbaan past goed naast school of andere taken doordat je vaak zelf kunt aangeven op welke dagen en tijden je kunt werken. Sommige restaurants en cafés laten je via een app je rooster maken. Zo kun je makkelijk ruilen met collega’s of je beschikbaarheid aanpassen. Vooral in drukke periodes, zoals in het weekend of op feestdagen, zijn er veel uren te verdienen. In rustige weken vraagt het werk iets minder tijd. Daardoor is deze bijverdienste flexibel en goed aan te passen aan een druk persoonlijk leven.

Meest gestelde vragen over werken in de horeca

  • Op welke leeftijden kun je beginnen met een bijbaan in de horeca?

    Met een leeftijd van 15 of 16 jaar kun je starten in de horeca, bijvoorbeeld als afwasser of hulp in de bediening. Voor sommige taken, zoals schenken van alcohol, moet je minimaal 18 jaar zijn.

  • Heb je speciale diploma’s nodig voor een horeca bijbaan?

    Een diploma is meestal niet nodig om te beginnen. Wel zijn er baantjes waar een certificaat vereist is, zoals werken met alcohol of voedselveiligheid. Vaak leer je het werk in de praktijk.

  • Moet je altijd ’s avonds of in het weekend werken in de horeca?

    Veel horeca werk gebeurt inderdaad in de avonduren en het weekend, omdat dan de meeste gasten komen. Soms zijn er ook overdag diensten, afhankelijk van het soort zaak.

  • Hoe zit het met fooien in de horeca?

    In de horeca wordt er geregeld fooi gegeven. Dit komt bovenop je gewone loon. De hoeveelheid fooi hangt vaak af van het soort restaurant en de gewoonte binnen het team.

  • Welke eigenschappen zijn handig als je in restaurants, cafés of hotels werkt?

    Bij een bijbaan in de horeca is het slim als je sociaal en flexibel kunt zijn. Je moet snel kunnen schakelen als het druk is. Vriendelijk zijn en goed kunnen samenwerken maken het werk bovendien leuker en makkelijker.

Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *