Zelf een fris hapje maken met heksenkaas

Wat is heksenkaas en waarom is het zo populair

Heksenkaas is een frisse, romige dipsaus die in korte tijd erg populair is geworden. Je vindt het dipje vaak bij borrels of als smeersel op stokbrood en toastjes. In 2012 kwam deze saus in de winkels en werd het meteen een succes. De naam klinkt spannend en misschien een beetje geheimzinnig, maar de smaak is juist heel mild. Heksenkaas heeft een zachte, frisse smaak dankzij kruidenkaas, prei en wat mayonaise. Soms proef je ook peterselie en een vleugje knoflook. Het is lekker vol, maar toch luchtig. Daarom vinden veel mensen het fijn bij de borrel of als hartig extraatje bij de lunch.

Zo maak je zelf een recept met heksenkaas

Een hapje maken met deze dipsaus is heel gemakkelijk. Je hebt geen ingewikkelde spullen nodig en het kost weinig tijd. Zelfgemaakte heksenkaas smaakt ook vaak net iets frisser dan die uit de winkel. Voor een basissaus gebruik je 150 gram kruidenkaas, 60 gram mayonaise, een klein stukje lichtgroene prei, een handje peterselie en een beetje poedersuiker. Verwarm of bak niets: alles kan direct in een kom of een keukenmachine. Snijd de prei en peterselie heel fijn en meng ze samen met de roomkaas, mayonaise en poedersuiker. Houd je van een beetje pit? Dan kun je nog wat peper of een beetje knoflook toevoegen. Roer alles goed door, totdat het een glad mengsel is. Zet de dip daarna minstens een half uur in de koelkast, dan wordt de smaak nog beter.

Ideeën voor leuke hapjes met de frisse dip

De frisgroene dipsaus past bij veel soorten hapjes. Zo kun je het serveren bij rauwkost, zoals komkommer, paprika of wortelreepjes. Ook is het lekker op toastjes of als laagje op een sandwich. Wil je een borrelplank maken? Zet dan een bakje van de heksenkaasdip tussen andere smeersels en geef er crackers of groentestengels bij. Het is zelfs leuk om kleine wraps te maken. Neem een wrap, smeer wat van de saus erop en leg er fijne stukjes kip of zalm op. Rol de wrap op en snijd hem in kleine hapjes. Zo heb je snel een feestelijk en fris borrelhapje. De dip kan ook goed bij gekookte aardappels of als sausje bij de barbecue gebruikt worden.

Tips om je eigen variant te maken

Zelf kiezen wat je toevoegt maakt het extra leuk. Probeer bijvoorbeeld verse bieslook of dille als kruidige toevoeging. Wil je het zuivelvrij maken, gebruik dan een plantaardige roomkaas. Voor mensen die niet van prei houden, kun je fijngesneden bosuitjes nemen. Het is makkelijk om met smaken te variëren. Door bijvoorbeeld een beetje citroensap toe te voegen, wordt de dipsaus frisser. Voor wie van pittig houdt: voeg wat mosterd of een beetje chili toe. Ook kun je zout en peper naar smaak toevoegen. Maak de saus altijd even van tevoren, want hij wordt lekkerder als alles goed kan intrekken. Zet hem dus gerust een paar uur eerder klaar in de koelkast. Zo wordt elk borrelmoment een klein feestje met je eigen smaakvolle heksenkaasrecept.

De meest gestelde vragen over recept met heksenkaas

  • Welke groenten passen goed bij heksenkaas als dip?

    Heksenkaas smaakt goed met komkommer, wortel, paprika, bleekselderij en radijs. Ook stukjes courgette of bloemkool zijn lekker om te dippen.

  • Moet ik verse prei gebruiken als ik heksenkaas zelf wil maken?

    Voor een recept met heksenkaas gebruik je het liefste verse prei. Gesneden uit de diepvries is minder knapperig en vochtig.

  • Kan ik heksenkaas van tevoren klaarmaken?

    Heksenkaas kun je gerust enkele uren van tevoren maken. In de koelkast trekken de smaken beter in, dus dat is juist lekker.

  • Hoelang blijft zelfgemaakte heksenkaas goed?

    Zelfgemaakte heksenkaas kun je tot twee dagen bewaren in de koelkast. Bewaar het wel in een afgesloten bakje.

  • Is heksenkaas geschikt voor vegetariërs?

    Een klassiek recept met heksenkaas is vegetarisch, omdat er geen vlees in zit. Let op voor kant-en-klare dips: check altijd het etiket.

Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *